Farbror Blå * Brandhill

Direktlänk till inlägg 30 mars 2010

Läs denna Boken!

Av Torbjörn S. Brandhill - 30 mars 2010 19:15

"Idealisten" av Thomas Bodström

“Det ska bli ett sant nöje att döda dig…”

Detta citat använder jag för det finns en liten koppling mellan Magdalena Graafs bok och “Idealisten” men vad ska du få ta reda på själv när du läser boken.

Thomas Bodströms bok “Idealisten” från 2009 som skildrar hur det svenska polisiära och politiska spelet fungerar. Idealisten är en uppföljare till den suveräna boken “Rymmaren” som jag också har läst.

 

Thomas Bodström är en riksdagsledamot sedan 2002 och är en utbildad advokat, som driver en egen advokatbyrå. Han var justitieminister i den socialdemokratiska regeringen mellan åren 2002 till 2006. Thomas Bodström är även författare till tre böcker, hans debutroman “700 dagar i Rosenbad” som utkom år 2004. Thomas Bodström utkom sedan med romanen “Rymmaren” år 2008 och sedan “Idealisten” år 2009. Bodström har goda kunskaper om hur polisväsendet och kriminalvården fungerar i Sverige och därför beskriver han både systemet och maktkamperna inom detta system väldigt bra.

 

Boken Idealisten handlar om en polisutredning kring ett politikermord på en man kallad Carlos Fernandez. Han var folkpartist och inledde ett blocköverskridande arbete mot rasism tillsammans med socialdemokraten Jan-Olov Pettersson. Detta skapar en stor irritation och debatt mot Sverigedemokraterna och detta leder sedan till att Carlos bli mördad utanför sitt hem. När detta sker blir det väldigt stora misstankar mot den kända Sverigedemokraten Carl Struwe. Ledaren för mordutredningen blir kriminalinspektören Susanne Dahlgren, men under hela utredningen möter hon hårt motstånd från manliga åklagare och kollegor. I samband med mordutredningen korsas hennes vägar ännu en gång med advokaten Mattias Berglund, hennes f.d älskare. Den förra Justitieministern Gerd Lundin försök till att vända i opposition, den kommande politiska krisen till sin egen för del, men hon får utstå en hel del saker som hon känner igen från den gamla minister tiden.

 

Thomas Bodström har fått utstå en del kritik för sitt skrivande av en hel del kritiker, men jag måste säga att jag inte kan förstå denna kritik. Jag tycker att Bodström skriver med en härlig lätthet i sitt språk och med det menar jag inte att ordvalen är enkla utan texten är snarare lätt att ta till sig. Det finns säkert väldigt många som skulle tycka att det finns väldigt många krångliga ord i ”Idealisten”. För mig passar språket perfekt, eftersom att jag har ett välutvecklat ordförråd och jag kan väldigt mycket om politik och det utgör att det blir väldigt stimulerande för mig att läsa en bok som har många krångliga ord. När de olika karaktärerna i boken beskrivs väldigt bra utan några onödiga detaljer. Oftast beskrivs dem i händelser i stället för i berättande text alltså man får själv urskilja hur personer är utefter hur dem beter sig.

 

Exempel: ” – Vill du att jag ska berätta hur jag ser på saken? frågade Susanne i ett försök att hitta samförstånd. Åklagaren Magnus Granath rynkade pannan . – Faktiskt inte, det är viktigaste är att vi är tydliga med våra befattningar. – Nu förstår jag inte riktigt vad du menar, svarade Susanne. Magnus Granath lutade sig fram på skrivbordet och stödde sig på armbågarna. – Att det är jag som har befälet! Alla utredningsåtgärder måste gå genom mig.”

 

 Man förstår väldigt snabbt att Magnus är en odräglig typ som gör allt för att bruka sin makt. Miljöbeskrivningarna i boken kommer ständigt från någon persons ögon. Ett exempel kan vara när någon går en promenad utomhus skriver Bodström inte att det var ett ruskigt väder utan istället säger eller tänker personen i boken att det är ett ruskigt väder. Fast något som jag verkligen tycker har fångats i boken är hur det är för en politiker i riksdagen. Att det inte bara går ut på att få höga löner, utan det finns ständigt fiender runtomkring dig som vill inte blundar åt att sätta en kniv i sidan på än.


Thomas Bodström vill med idealisten avslöja spelet mellan politiker, advokater, poliser och åklagare. Ett spel där ingen kan lita på att någon eller någonting är som det ser ut att vara. Jag tycker att detta budskap är väldigt viktigt att föra fram, eftersom detta spel alltid mörkas av de inblandade. Det framförs väldigt tydligt och det har stärkt mig som politiskt aktiv att vilja skapa en etisk förändring inom kriminalväsendet. Jag ger ”Idealisten” en åtta av tio på en skala mellan ett och tio.

Den var verkligen bra så läs denna boken!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Intreserad

30 mars 2010 22:42

Ska verkligen läsa denna boken, den låter väldigt inspirerande... Tack för tipset!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torbjörn S. Brandhill - Tisdag 16 juli 10:45

Vad rätt jag hade när det gällde mobiler. Jag skrev denna insändare i Barometern 2013:  http://www.barometern.se/reagera/alltid-uppkopplad-stressad-i-skolan/   Här finns ett exempel på vilka effekter och konsekvenser som det har på oss människo...

Av Torbjörn S. Brandhill - Söndag 14 juli 10:30

”Du ska satsa åt andra” är slagord som används flitigt för att beskriva hur bra dejting går till. Vad menas med slagorden? Slagorden betyder att du ska satsa på en person åt någon annan så att personen i fråga slipper satsa på dig. Det bl...

Av Torbjörn S. Brandhill - Lördag 13 juli 10:19

En kraft som vi absolut kan mäta och försöka förklara, men ack så svårt. Hur ska man tala om för någon att du gillar honom/henne? Jag tycker du ska prova att använda ögonen. Ögonen är dina imaginära lysrör som träffar folk djupt inne i hjärtat. Det k...

Av Torbjörn S. Brandhill - Torsdag 11 juli 21:47

På de orter där frivilligcentraler eller frivilligcentralsliknande verksamheter finns, rekryteras frivilliga som kan hjälpa till med inkludering av nyanlända, med stöd till familjer, mötesplatser för ensamma, hjälp och stöd till människor med psykisk...

Av Torbjörn S. Brandhill - Måndag 8 juli 20:28

Jag var med i Expressen förra veckan:  https://www.expressen.se/nyheter/dodshotad-som-hoggravid-nu-undviker-hon-debatter/    Jag svarade på frågorna för väldigt länge sedan och visste inte om att de skulle publicera det. Jag fick ett mail där j...

Fråga mig

98 besvarade frågor

Omröstning

Vet du vad en frivilligcentral är?
 Ja
 Nej

Det här är jag

     

Get to know be better-video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AdMJjhuhHDQ&list=UUswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag gör videor på svenska, engelska och tyska. I mina videor på svenska heter jag "Farbror Blå" och i de på engelska samt tyska heter jag "Brandhill". Alla mina videor på tyska har undertexter på svenska så om du inte kan tyska är det inte något problem. Här är min youtube-kanal: 

https://www.youtube.com/channel/UCswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag är 26 år och politiskt aktiv i Liberalerna, har en populär blogg samt youtube-kanal med över 400 000 views, spelar piano, sjunger m.m.

 

Har varit distriktsordförande för LUF Kalmar och suttit som ersättare i en del lokala styrelser i Liberalerna tidigare Folkpartiet Liberalerna. 

 

Är intresserad av livet och allt som har med livet att göra. Poesi har alltid varit en stor del av mitt liv och på poeter.se delar jag med mig av mina dikter. Jag har pluggat internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet i Kalmar och har därmed läst idéhistoria, statsvetenskap, internationella samhällsstudier m.m. Jag var erasmusstudent i Bremen/Tyskland. I Tyskland pluggade jag statsvetenskap, engelska och tyska. (Terminen i Tyskland var under förra hösten)  Är hemma i Sverige nu och har en fil.kand. i statsvetenskap. Idag pluggar jag offentlig förvaltning, ledning och styrning på Göteborgs Universitet. 

 

Har du frågor, tankar eller något liknande till mig är det välkommet med kommentarer samt förslag om vilka typer av videor som jag ska göra m.m.

 

Politik: Talesperson för en realistisk och genomtänkt syn på politik. Jag älskar att diskutera och försöker göra mig involverad i politiken genom att diskutera frågor via flera olika synvinklar. Jag brinner för de mänskliga rättigheterna.  

 

Här är ett klipp från min tv-debut. Det var under valrörelsen i februari-månad 2014. (Om jag minns rätt)   

https://www.youtube.com/watch?v=Kn7dAJEdAnE 

 

Här är jag med i radion: 

P4 Kalmar - Debatt om vilka frågor som är de viktigaste ungdomsfrågorna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5889187 

 

I P3 om hot som jag fått som politiker och ordförande i LUF Kalmar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1646&artikel=5853654

Sök i bloggen

Translate my blog

Besökare

Kategorier

Arkiv

Ranka blogg

bloggtopplista free counters
Free counters Affärsverksamhet bloggar Blogg listad på Bloggtoppen.se Twingly BlogRank PageRank bloggar Blogglista.se Kvalitetskatalog.se