Farbror Blå * Brandhill

Alla inlägg under september 2010

Av Torbjörn S. Brandhill - 6 september 2010 19:25


Hur opersonlig och hur mycket kan man ha huvudet uppe bland molnen Mona Sahlin? Jag tror att Mona har insett att man som oppositionsledare är tvungen att tala sanning och vara tydlig i vad man tycker i olika frågor. Man ska vara pragmatisk i sin kritik.

Av Torbjörn S. Brandhill - 6 september 2010 19:18

Här blir Mona Sahlin utfrågad av Mats Knutsson och Anna Hedenmo. Om ni missade programmet i torsdags så titta här:


http://svtplay.se/v/2120044/valet_2010/utfragningen__socialdemokraterna (Jag tänker inte kommentera programmet förrän ni har sett det.


Ekonomidebatten från i tisdags: http://svtplay.se/v/2117572/valet_2010/ekonomidebatten?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2120044/sb,p130180,1,f,-1

Av Torbjörn S. Brandhill - 6 september 2010 18:54

   Mona Sahlin är partiledare för socialdemokraterna. Min första fråga är om det egentligen borde ha valt henne? Mätningar visar på att när Mona sahlin är tyst stiger förtroendet för socialdemokraterna. Hon är en väl meriterad politiker men beter sig ibland i debatter som en vilsen varg. Ett bra exempel på det är debatten mot Jimmie Åkesson där hon hade stora problem att bemöta sverigedemokraterna. Detta var lite konstigt på grund utav att Mona sahlin har varit integrationsminister mellan 2000-2002. Mona är 53 år och har suttit i riksdagen mellan åren 1982-1994 och 2002-tills nu. Hon var vice statsminister år 1994 framtills den så kallade "tobleroneaffären". Tobleroneaffären gick ut på att Mona sahlin betalade personliga utlägg med statens kontokort. Förundersökningen till brottet lades ner när inget brott kundde påvisas. "tobleroneaffären" kallas den för att Mona Sahlin köpte två toblerone i de köp som hon gjorde. Sammanlagda summan som hon handlade för kom upp i cirka 50 000 kronor. Efter att domen lades ner betalade Mona Sahlin tillbaka pengarna till statskassan. (+15000 kronor) Efter affären tog Mona en time-out från politiken. För tillfället är Mona Sahlin partiordförande för socialdemokraterna sedan 2007. Mona Sahlin valdes som ordförande för att det var dags att ha  en första kvinna som ordförande i socialdemokraterna och då var hon ett ganska klart val just för att hon var en utav de mest meriterade politiker inom socialdemokraterna.


Innan Mona Sahlin blev tillfrågad blev till exempel både Margot Wallström och Margareta Ulvskog tillfrågade men de tackade båda nej. (Plus en hel del andra kvinnor blev tillfrågade) Mona Sahlin sitter som statsministerkandidat i det rödgröna samarbetet. Maria Wetterstrand har ofta blivit tillfrågad om hon hellre skulle vilja vara statsministerkandidat just för att hennes förtroende siffror är mycket högre än Monas.

Mona Sahlin anser jag är en dålig debattör och det tror jag kommer bli avgörande i riksdagsvalet 2010. Jag tror att partiledardebatten som oftast är en månad innan valet kommer bli väldigt betydande för socialdemokraterna och kristdemokraterna. När det gäller socialdemokraternas politik tycker jag att deras kritik mot sjukförsäkringen var både rätt och fel. Det som var rätt var att det var fel av regeringen att cancersjuka som inte var färdig behandlade var tvungna att söka jobb. Cristina Husmark Pehrsson har inte varit tillräckligt tydlig med vad som är bra med detta.

Det som var väldigt bra med regeringens sjukreform var/är att en hel del sjuka kommer lättare tillbaka till arbetsmarknaden. Så borde det vara i ett land som Sverige där vi har de bästa förutsättnignarna men ändå är det sjukaste folket i världen.


1.Socialdemokraternas förslag var FRA och det är en anledning emot socialdemokratin.

2. Socialdemokraterna vill tillbaka tillbaka till det gamla systemet där väldigt många människor lever på bidrag och förtidspension. Deras alternativ till  moderatasamlingspartiets jobbpolitik skapar inte jobb.

3. Socialdemokraterna kommer att bilda regering ihop med vänsterpartiet, det leder till att vänsterpartiet får in en del frågor och de har en hel del frågor som inte är bra inom till exempel utbildning.

4. Socialdemokraterna prioriterar inte ungdomar och det är ett stort misstag som de borde rätta till.

Av Torbjörn S. Brandhill - 5 september 2010 23:37

Socialdemokraterna

Av Torbjörn S. Brandhill - 4 september 2010 22:59

Allt färre elever är behöriga till gymnasiet

I år är 88,1 procent av eleverna behöriga att börja på gymnasieskolans nationella program. Det visar den preliminära statistik som Skolverket publicerar idag. Andelen behöriga till gymnasieskolans nationella program har sjunkit med 0.7 procentenheter jämfört med motsvarande andel föregående år. Det motsvarar cirka 800 elever. Statistiken baseras på inkomna betygsresultat från 99 procent av eleverna.

Den preliminära statistiken visar att nästan 12 procent, eller cirka 14000 elever som gick ut årskurs 9 våren 2010 inte har godkänt betyg i svenska, engelska eller matematik - vilket krävs för att få börja på ett nationellt program. Det är den högsta andelen sedan 1998 då det nuvarande betygssystemet infördes. Det har heller aldrig varit en så stor förändring mellan två läsår. Skolverket har därför inväntat fler kontroller av materialet före publicering av den preliminära statistiken.

Nedgång i svenska och matematik

Enligt den preliminära statistiken har en lägre andel elever uppnått målen i svenska och matematik medan engelska är oförändrad jämfört med den preliminära statistiken föregående läsår. I matematik har 8,9 procent av eleverna inte uppnått målen enligt den preliminära statistiken. Motsvarande för engelska är 7,1 procent, svenska 4,4 procent och svenska som andraspråk 30,6 procent.

Diskussion om betygen

Det går inte att i det här läget slå fast varför en allt mindre andel elever når behörighet till gymnasieskolan. Men det finns en rad tänkbara förklaringar.

- Betygsättning har diskuterats flitigt det senaste året. Skolverket har släppt en rapport som blivit mycket uppmärksammad där vi lyfter fram hur viktigt det är att betyg sätts på rätt grunder. Skolinspektionen har också inlett sitt arbete med att dubbelrätta nationella prov. Det är möjligt att den här diskussionen har lett till att lärare blivit mer restriktiva i sin betygssättning, säger Skolverkets generaldirektör Per Thullberg.

De senaste åren har också möjligheten att läsa upp betygen på sommarskola byggts ut. I år satsades dubbelt så mycket pengar jämfört med sommaren 2009.

- För en lärare som står och väger mellan att ge en elev ett Icke Godkänt och ett Godkänt kan det vara lättare att sätta ett IG om man vet att eleven får en andra chans att skaffa behörighet till gymnasieskolan på sommarskolan. Det är en hypotes, säger Per Thullberg.

Social bakgrund visar sig i betygen

Det kan också finnas förklaringar om man ser på utvecklingen i ett längre perspektiv. Svenska elevers resultat i kunskapsmätningar har försämrats sedan mitten av 1990-talet. För att förklara den negativa utvecklingen publicerade Skolverket förra året rapporten "Vad påverkar resultaten i svensk grundskola?". Slutsatserna är att den ökade segregeringen i samhället, den decentraliserade styrningen av skolan och den alltmer differentierade och individualiserade undervisningen har betydelse. Sammantaget har det lett till att skolan har blivit allt mindre likvärdig. Stöd från hemmet har fått större betydelse för elevernas möjligheter att nå bra resultat eftersom skolan blivit sämre på att kompensera för elevers sociala bakgrund och olika förutsättningar.

Betygsstatistik på kommun- och skolnivå kommer senare

Skolverkets statistik baserar sig på betygen vid skolavslutningen. Betyg som har lästs upp under sommaren finns inte med i denna statistik. Den slutliga statistiken publiceras under november 2010. Då presenteras resultat för enskilda kommuner och skolor samt slutbetyg för samtliga ämnen. Bakom det nationella resultatet för behörighet döljer sig stora skillnader mellan kommuner och skolor.

Fakta om preliminär statistik

Den preliminära statistik som nu publiceras är en beräkning som Statistiska centralbyrån (SCB) gjort. Statistiken baseras på 99 procent av landets elever vars slutbetyg rapporterats in till SCB i augusti. SCB håller som bäst på att samla in uppgifter från resterande skolor, granskar och rättar materialet så att det blir fullständigt.

Vid frågor kontakta

Per Thullberg, Generaldirektör 08-527 334 77

För frågor om statistiken kontakta:

Helena Svensson, undervisningsråd 08-527 333 12
Stefan Erson, undervisningsråd 08-527 334 29
Pär Millstam, undervisningsråd 08-527 333 21
Christina Sandström, enhetschef 08-527 333 38

Av Torbjörn S. Brandhill - 4 september 2010 19:54

(Bengt, Jag är förkyld och därför har jag inte gjort något filmklipp ännu)



Fråga mig

100 besvarade frågor

Omröstning

Vet du vad en frivilligcentral är?
 Ja
 Nej

Bidra till bloggen

Alla bidrag är välkomna. Bloggen lyfter civilsamhället och frivilligt socialt arbete mer och andra politiska frågor. Alla pengar går till att bygga upp bloggen och annat för att lyfta politiska frågor. Det kan gälla Ulricehamns kommun eller riksfrågor. 

 

Swisha till: 070-2870484

Det här är jag

     

Get to know be better-video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AdMJjhuhHDQ&list=UUswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag gör videor på svenska, engelska och tyska. I mina videor på svenska heter jag "Farbror Blå" och i de på engelska samt tyska heter jag "Brandhill". Alla mina videor på tyska har undertexter på svenska så om du inte kan tyska är det inte något problem. Här är min youtube-kanal: 

https://www.youtube.com/channel/UCswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag är 26 år och politiskt aktiv i Liberalerna, har en populär blogg samt youtube-kanal med över 400 000 views, spelar piano, sjunger m.m.

 

Har varit distriktsordförande för LUF Kalmar och suttit som ersättare i en del lokala styrelser i Liberalerna tidigare Folkpartiet Liberalerna. 

 

Är intresserad av livet och allt som har med livet att göra. Poesi har alltid varit en stor del av mitt liv och på poeter.se delar jag med mig av mina dikter. Jag har pluggat internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet i Kalmar och har därmed läst idéhistoria, statsvetenskap, internationella samhällsstudier m.m. Jag var erasmusstudent i Bremen/Tyskland. I Tyskland pluggade jag statsvetenskap, engelska och tyska. (Terminen i Tyskland var under förra hösten)  Är hemma i Sverige nu och har en fil.kand. i statsvetenskap. Idag pluggar jag offentlig förvaltning, ledning och styrning på Göteborgs Universitet. 

 

Har du frågor, tankar eller något liknande till mig är det välkommet med kommentarer samt förslag om vilka typer av videor som jag ska göra m.m.

 

Politik: Talesperson för en realistisk och genomtänkt syn på politik. Jag älskar att diskutera och försöker göra mig involverad i politiken genom att diskutera frågor via flera olika synvinklar. Jag brinner för de mänskliga rättigheterna.  

 

Här är ett klipp från min tv-debut. Det var under valrörelsen i februari-månad 2014. (Om jag minns rätt)   

https://www.youtube.com/watch?v=Kn7dAJEdAnE 

 

Här är jag med i radion: 

P4 Kalmar - Debatt om vilka frågor som är de viktigaste ungdomsfrågorna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5889187 

 

I P3 om hot som jag fått som politiker och ordförande i LUF Kalmar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1646&artikel=5853654

Sök i bloggen

Translate my blog

Besökare

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Ranka blogg

bloggtopplista free counters
Free counters Affärsverksamhet bloggar Blogg listad på Bloggtoppen.se Twingly BlogRank PageRank bloggar Blogglista.se Kvalitetskatalog.se