Farbror Blå * Brandhill

Direktlänk till inlägg 15 februari 2014

Kortfakta om Renässansens musik, teater

Av Torbjörn S. Brandhill - 15 februari 2014 17:16

Musik

Under renässansen föds operakonsten vilket är en blandning mellan bild, sång och teater. Claudio Monteverdi är den första stora operakompositören. Han gjorde operan ”Orfeus och Evridike”. Det är en gammal grekisk saga där Evridike hamnade i underjorden och då ville Orfeus ”rädda” henne. Hades gick med på att släppa Evridike på grund av att Orfeus sjöng vackert men kruxet var att när Orfeus vandrade ut från underjorden, fick han inte vända sig om och titta på Evridike. Orfeus klarade det bra fram tills slutet då han av misstag vände sig om och tittade på Evridike. Då slungades Evridike tillbaka ner i underjorden och Orfeus fick aldrig se henne Evridike igen.


      Claudio Monteverdi 1567-1643

 

 

Teater

Under renässansen var teater väldigt populärt. Det fanns två olika typer av teatrar, den ena var den engelska teatern och den andra var den italienska teatern. Den engelska teatern var humoristisk, burlesk och helt enkelt roande. Medan den italienska teatern var mer strikt, formstyrd och den var alltid på italienska.


  ”The Globe" var en mycket känd teater under renässansen. Den brann ner i början av barocken närmare bestämt 1613, men har byggts upp under senare tid. Den ligger i London söder om Themsen.


      William Shakespeare 1564-1616 var dramatiker, författare m.m Han har skrivit ”midsommarnattsdröm”, ”Mc Beth”, ”Hamlet”, ”Romeo och Julia”, ”Stormen” (The Tempest) etc. Alltså han har skrivit flera kända verk och de flesta spelas fortfarande på den ny byggda ”The Globe”. Det är nästan omöjligt att beskriva William Shakespeare kort. 


Detta var ett kort inlägg om renässansens musik och teater. Det kommer mer om renässansen, barocken, rokokon m.m Det tar bara en del tid att redigera inläggen. - Hälsningar Farbror Blå Nu är det "Heja Sverige!" som gäller mot Lettland. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torbjörn S. Brandhill - Lördag 20 juli 10:00

Jag hörde ett talesätt av någon klok person för flera år sedan som lyder: ”Om paret framför dig pratar väldigt mycket med varandra är de inte ett kärlekspar” Jag kan inte för mitt liv komma ihåg vem som har sagt detta, more about men det ...

Av Torbjörn S. Brandhill - Fredag 19 juli 09:45


Debattartikel i tisdagens Ulricehamns tidning. - Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Farbror Blå"      ...

Av Torbjörn S. Brandhill - Tisdag 16 juli 10:45

Vad rätt jag hade när det gällde mobiler. Jag skrev denna insändare i Barometern 2013:  http://www.barometern.se/reagera/alltid-uppkopplad-stressad-i-skolan/   Här finns ett exempel på vilka effekter och konsekvenser som det har på oss människo...

Av Torbjörn S. Brandhill - Söndag 14 juli 10:30

”Du ska satsa åt andra” är slagord som används flitigt för att beskriva hur bra dejting går till. Vad menas med slagorden? Slagorden betyder att du ska satsa på en person åt någon annan så att personen i fråga slipper satsa på dig. Det bl...

Av Torbjörn S. Brandhill - Lördag 13 juli 10:19

En kraft som vi absolut kan mäta och försöka förklara, men ack så svårt. Hur ska man tala om för någon att du gillar honom/henne? Jag tycker du ska prova att använda ögonen. Ögonen är dina imaginära lysrör som träffar folk djupt inne i hjärtat. Det k...

Fråga mig

98 besvarade frågor

Omröstning

Vet du vad en frivilligcentral är?
 Ja
 Nej

Det här är jag

     

Get to know be better-video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AdMJjhuhHDQ&list=UUswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag gör videor på svenska, engelska och tyska. I mina videor på svenska heter jag "Farbror Blå" och i de på engelska samt tyska heter jag "Brandhill". Alla mina videor på tyska har undertexter på svenska så om du inte kan tyska är det inte något problem. Här är min youtube-kanal: 

https://www.youtube.com/channel/UCswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag är 26 år och politiskt aktiv i Liberalerna, har en populär blogg samt youtube-kanal med över 400 000 views, spelar piano, sjunger m.m.

 

Har varit distriktsordförande för LUF Kalmar och suttit som ersättare i en del lokala styrelser i Liberalerna tidigare Folkpartiet Liberalerna. 

 

Är intresserad av livet och allt som har med livet att göra. Poesi har alltid varit en stor del av mitt liv och på poeter.se delar jag med mig av mina dikter. Jag har pluggat internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet i Kalmar och har därmed läst idéhistoria, statsvetenskap, internationella samhällsstudier m.m. Jag var erasmusstudent i Bremen/Tyskland. I Tyskland pluggade jag statsvetenskap, engelska och tyska. (Terminen i Tyskland var under förra hösten)  Är hemma i Sverige nu och har en fil.kand. i statsvetenskap. Idag pluggar jag offentlig förvaltning, ledning och styrning på Göteborgs Universitet. 

 

Har du frågor, tankar eller något liknande till mig är det välkommet med kommentarer samt förslag om vilka typer av videor som jag ska göra m.m.

 

Politik: Talesperson för en realistisk och genomtänkt syn på politik. Jag älskar att diskutera och försöker göra mig involverad i politiken genom att diskutera frågor via flera olika synvinklar. Jag brinner för de mänskliga rättigheterna.  

 

Här är ett klipp från min tv-debut. Det var under valrörelsen i februari-månad 2014. (Om jag minns rätt)   

https://www.youtube.com/watch?v=Kn7dAJEdAnE 

 

Här är jag med i radion: 

P4 Kalmar - Debatt om vilka frågor som är de viktigaste ungdomsfrågorna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5889187 

 

I P3 om hot som jag fått som politiker och ordförande i LUF Kalmar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1646&artikel=5853654

Sök i bloggen

Translate my blog

Besökare

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Ranka blogg

bloggtopplista free counters
Free counters Affärsverksamhet bloggar Blogg listad på Bloggtoppen.se Twingly BlogRank PageRank bloggar Blogglista.se Kvalitetskatalog.se