Farbror Blå * Brandhill

Direktlänk till inlägg 25 mars 2011

Lite enkel fakta om Andra världskriget.

Av Torbjörn S. Brandhill - 25 mars 2011 12:09

 Andra världskriget


Anne Frank var en jude som blev jagad av nazister. Hon bodde i Nederländerna  och blev anmäld av sin granne och i med det så blev hon fasttagen. Hon skrev en dagbok under den tiden hon var gömd, som gjorde henne världsberömd. Hon dog av att hon år 1945 blev sänd till ett koncentrationsläger i Bergen-Belsen.

 

Deportation är då staten flyttar människor av en viss grupp ur landet.

 

Hitlerjugend var nazismens ungdomsförbund. Som var obligatoriskt för ett barn i Tyskland.

 

Rasism är när man behandlar folk olika beroende på deras bakgrund.

 

Antisemitism är ett synsätt när man har en motvilja mot judar.

 

Nazism ett synsätt då det finns olika raser och då den ariska rasen är den mest värdefulla.

 

Arierna är en ”folkgrupp” som från början kommer från norra Indien som sedan vandrade till Europa. Det var den ”ädla” rasen och den enda livsdugliga rasen enligt den nazistiska ideologin. De ansåg att de själva tillhörde den ädla rasen.

 

Pogrom är ett annat ord för blod bad eller ett massmord.

 

Kristallnatten är den natten då det tyska parlamentet blev angripet av judar. Fast egentligen var det tyska soldater som gjorde det, men Hitler anklagade några judar för att uppvigla en irritation mot judar.

 

Getto var där judar bodde frivilligt från början. För de trivdes med att bo ihop med andra judar, men efter ett tag blev de tvingade att flytta till judegetton. För att nazisterna ville ha alla judar på ett och samma ställe.

 

Auschwitz är en stad som är ökänt för sitt koncentrationsläger, som hette samma sak som stadens namn. Där dog det över 1 miljon judar och flera tusentals krigsfångar.

 

Treblinka var ett ganska litet förintelseläger som nästan hade ihjäl en miljon människor. Treblinka låg i Polen.

 

Birkenau var ett gigantiskt koncentrationsläger som brukar nämnas som Auschwitz 2. Lägret låg i Krakow och där dog det cirka 1.5 miljon människor.

 

Gestapo var Tysklands hemliga polis som stoppade all opposition mot det tyska parlamentet.

 

SS stod för Schutzstaffel de var Hitlers special styrka under kriget. De var även livvakter, lägervakter och ohyggliga i krig. De var sådana soldater som kämpade tills de dog för de visste att ingen ryss skulle skona en SS soldat.

 

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som räddade mer än 100 000 ungerska judar under några besök i landet. 

 

Torbjörn s. PetersonBloggtoppen.se" href="http://www.bloggtoppen.se/">Blogg listad på <a href=Bloggtoppen.se" border="0" /> bloggping www.farbrorbla.bloggplatsen.se www.nyligen.se/pinga/
 
ANNONS
 
Tobias

Tobias

26 mars 2011 08:23

Till sommaren ska jag till Krakow och möjligtvis besöka Auchwitz, om jag vågar :S

http://www.bachbloggen.bloggplatsen.se

Torbjörn S. Brandhill

26 mars 2011 16:43

Min bror och pappa har varit där. De besökte Auchwitz och Birkenau. Bilderna som de tog var väldigt intressanta att se. Vad intressant! Jag tänkte skriva "vad kul" men ångrade mig. Jag skulle också vilja besöka Krakow (Auchwitz m.m.)

 
Tobias

Tobias

30 mars 2011 14:02

Jag förstår vad du menar, det är ju knappast "kul" men en intressant och viktig upplevelse som påminner oss alla att det inte får hända igen!

http://www.bachbloggen.bloggplatsen.se

Torbjörn S. Brandhill

14 april 2011 21:28

Precis. Vad kommer du göra under påsklovet då? Jag har börjat blogga igen efter ett ganska långt uppehåll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torbjörn S. Brandhill - Tisdag 16 juli 10:45

Vad rätt jag hade när det gällde mobiler. Jag skrev denna insändare i Barometern 2013:  http://www.barometern.se/reagera/alltid-uppkopplad-stressad-i-skolan/   Här finns ett exempel på vilka effekter och konsekvenser som det har på oss människo...

Av Torbjörn S. Brandhill - Söndag 14 juli 10:30

”Du ska satsa åt andra” är slagord som används flitigt för att beskriva hur bra dejting går till. Vad menas med slagorden? Slagorden betyder att du ska satsa på en person åt någon annan så att personen i fråga slipper satsa på dig. Det bl...

Av Torbjörn S. Brandhill - Lördag 13 juli 10:19

En kraft som vi absolut kan mäta och försöka förklara, men ack så svårt. Hur ska man tala om för någon att du gillar honom/henne? Jag tycker du ska prova att använda ögonen. Ögonen är dina imaginära lysrör som träffar folk djupt inne i hjärtat. Det k...

Av Torbjörn S. Brandhill - Torsdag 11 juli 21:47

På de orter där frivilligcentraler eller frivilligcentralsliknande verksamheter finns, rekryteras frivilliga som kan hjälpa till med inkludering av nyanlända, med stöd till familjer, mötesplatser för ensamma, hjälp och stöd till människor med psykisk...

Av Torbjörn S. Brandhill - Måndag 8 juli 20:28

Jag var med i Expressen förra veckan:  https://www.expressen.se/nyheter/dodshotad-som-hoggravid-nu-undviker-hon-debatter/    Jag svarade på frågorna för väldigt länge sedan och visste inte om att de skulle publicera det. Jag fick ett mail där j...

Fråga mig

98 besvarade frågor

Omröstning

Vet du vad en frivilligcentral är?
 Ja
 Nej

Det här är jag

     

Get to know be better-video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AdMJjhuhHDQ&list=UUswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag gör videor på svenska, engelska och tyska. I mina videor på svenska heter jag "Farbror Blå" och i de på engelska samt tyska heter jag "Brandhill". Alla mina videor på tyska har undertexter på svenska så om du inte kan tyska är det inte något problem. Här är min youtube-kanal: 

https://www.youtube.com/channel/UCswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag är 26 år och politiskt aktiv i Liberalerna, har en populär blogg samt youtube-kanal med över 400 000 views, spelar piano, sjunger m.m.

 

Har varit distriktsordförande för LUF Kalmar och suttit som ersättare i en del lokala styrelser i Liberalerna tidigare Folkpartiet Liberalerna. 

 

Är intresserad av livet och allt som har med livet att göra. Poesi har alltid varit en stor del av mitt liv och på poeter.se delar jag med mig av mina dikter. Jag har pluggat internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet i Kalmar och har därmed läst idéhistoria, statsvetenskap, internationella samhällsstudier m.m. Jag var erasmusstudent i Bremen/Tyskland. I Tyskland pluggade jag statsvetenskap, engelska och tyska. (Terminen i Tyskland var under förra hösten)  Är hemma i Sverige nu och har en fil.kand. i statsvetenskap. Idag pluggar jag offentlig förvaltning, ledning och styrning på Göteborgs Universitet. 

 

Har du frågor, tankar eller något liknande till mig är det välkommet med kommentarer samt förslag om vilka typer av videor som jag ska göra m.m.

 

Politik: Talesperson för en realistisk och genomtänkt syn på politik. Jag älskar att diskutera och försöker göra mig involverad i politiken genom att diskutera frågor via flera olika synvinklar. Jag brinner för de mänskliga rättigheterna.  

 

Här är ett klipp från min tv-debut. Det var under valrörelsen i februari-månad 2014. (Om jag minns rätt)   

https://www.youtube.com/watch?v=Kn7dAJEdAnE 

 

Här är jag med i radion: 

P4 Kalmar - Debatt om vilka frågor som är de viktigaste ungdomsfrågorna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5889187 

 

I P3 om hot som jag fått som politiker och ordförande i LUF Kalmar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1646&artikel=5853654

Sök i bloggen

Translate my blog

Besökare

Kategorier

Arkiv

Ranka blogg

bloggtopplista free counters
Free counters Affärsverksamhet bloggar Blogg listad på Bloggtoppen.se Twingly BlogRank PageRank bloggar Blogglista.se Kvalitetskatalog.se